Bilgi Deposu
Dijital belge imzalamada yeni nesil deneyim için Arkİmza en iyi seçim!
Dijital ortamda farklı uzantılara sahip pek çok belge üretiliyor. Microsoft Office uygulamaları, Google Drive, One Drive, jPEG ve hatta XML uzantılı belgeler bunlardan yalnızca bazıları. Peki, imza atma işlemi için her defasında tek bir belge formatını mı kullanmak gerekiyor? Tek tip belge formatının imzalanması demek dokümanların hazırlanması kadar dönüştürülmesi için de zaman harcanması anlamına geliyor.
Söz konusu hız ve daha az efor olduğunda bahsedilen bu durum pek de akla yatkın görünmüyor. Öyleyse doğru yanıtı bulmak için şu soruyu hızlıca soralım: Hangi belgeler e-İmza ile imzalanır?
Hangi belgeler e-İmza ile imzalanır sorusunun yanıtı olarak akıllara ilk olarak PDF uzantılı belgeler geliyor. Yaygın kullanımda sözleşme, mutabakat, rapor vb. belgelerin PDF imza ekleme ile işleme koyulması mümkün.
PDF belgelere ek olarak bazı gelişmiş altyapı ve uygulamalar Word, Excel, Autocad, jPEG gibi farklı belge uzantılarının imzalanmasına olanak tanıyor. Özellikle Word e-imza atma işlemi kullanıcıların sıklıkla tercih ettikleri bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Kısaca gelişmiş bir e-İmza uygulaması kullandığınız durumda imzalayabileceğiniz belge türlerini sıralayalım:
Türkiye’de bu konuda ön plana çıkan uygulama ise ArkSigner’a ait VIA ve entegre çalıştığı belge yönetimi uygulaması Aç Bak İmzala. (Uygulamayı şimdi keşfetmek için linke tıklayın!)
PDF imzalama elektronik imza uygulamalarında en sık karşılaşılan işlemlerden biri. Belgelerin bozulma riskinin en aza indirildiği, antet ve görsellerin sabit olarak kullanıldığı bu belge türü imzalama işlemi için pratik bir alan yaratıyor.
PDF’e imza ekleme işlemi için ilgili e-İmza aracı ya da uygulamasına belgeyi yüklemek yeterli. Ardından mevcut e-İmza ya da mobil imza ile işlem kısa sürede tamamlanıyor. Bu yolla çok sayıda sayfaya sahip büyük PDF belgeler e-İmza ile imzalanabiliyor.
Sözleşmeler, raporlar, kurum içi yazışmalar, tebliğler ya da mutabakatlar büyük oranda Microsoft Word uygulaması üzerinde hazırlanıyor. Yaygın bir kullanım alanına sahip bu uzantı üzerinden e-İmza atmak mümkün. Geçerli bir e-İmza türüyle Word belgelerin yanı sıra One Drive ve Google Drive gibi ortak kullanıma açık belgelerin de elektronik imza ile imzalanması mümkün.
Word’e imza atma özelliğinin en avantajlı yanı ise anlık olarak belge üzerinde düzenleme yapılarak olası aksaklıkların son anda bile giderilebiliyor olması. Elbette bu özellik her altyapıda bulunmuyor. Bu noktada yine Arkİmza ve ArkSigner VIA çözümlerini değerlendirmek mümkün.
“Hangi belgelere e-İmza atılır?” sorusunun yanıtını bir de farklı perspektiften ele alalım. Uzantıların haricinde belge türleri olarak da dijital imza oluşturma işlemleri seçenekler sunuyor. Bu noktada e-İmza, online imza ya da mobil imza tüm sektörlerde kullanılan neredeyse tüm belge türlerinin imzalanmasına da kullanılabiliyor.
e-İmza ile imzalanan belgeler:
Görüldüğü gibi e-İmza kullanılarak neredeyse bütün işlemleri kolayca tamamlamak mümkün. Pratik bir e-İmza sertifikası ve gelişmiş bir e-İmza altyapısı kullanarak tüm uzantılarda ve türlerde belgeleri imzalayabilirsiniz.
Üstelik elektronik imzalama süreçlerinde Arkİmza ve ArkSigner çözümlerine güvenerek işleri daha da kolay hale getirmeniz mümkün.
e-İmza ile ilgili diğer tüm merak ettikleriniz için “e-İmza Nedir? e-İmza Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” yazımıza da göz atmayı unutmayın!
Oldukça basit görünen e-İmza satın al ve imzala süreçleri aslında geleneksel süreçlerde biraz daha fazlasını içeriyor.
Yazının Devamı